Yağ/su tipi yumuşatıcı krem
A-Fazı %
Balmumu 3
Balık nefsi 3
Parafin likit 30
Gliseril monostearat 12
Propil paraben 0.15
B-Fazı
Metil paraben 0.15
Gliserin 8
Su 43.4
Esans 0.3
Su/yağ tipi yumuşatıcı krem
A-Fazı %
Yer fıstığı yağı 20
Vazelin likit 29
Katı vazelin 5
Ozokerit 10
Dialkil (C12-C18) katerner
amonyum tuzu 1.0
Propil paraben 0.15
Antioksidan 0.05
B-Fazı
Su 31.3
Metil paraben 0.15
Propil glikol 3
Parfüm 0.35
Hazırlanışı :
Her iki tip emülsiyonun hazırlanması için yağlar, mumlar, emülsifiyanlar ve yağda çözünen diğer maddeler 75C ye ısıtılır. Suda çözünen maddeler sulu fazda çözündürülür ve 75 C ye ısıtılır. En pratik ve basit yöntem iç fazın yavaş yavaş dış faza eklenmesidir. Ekleme hızı ve dispers fazın mekanik olarak karıştırılması emülsiyonun oluşması için çok önemlidir. Böylece viskozite ve dayanıklılık üzerine etki edilmiş olur. Karıştırma süresi ve soğuma süresi de ayrıca etkilidir. Esansların ilave edildiği andaki ısı da önemlidir.